Regal de jazz – JULIAN & ROMAN WASSERFUHR Feat. JÖRG BRINKMANN

Bucurați-vă de atmosfera magnifică a unui adevărat regal muzical!
Pe 2 Noiembrie, pe scena Operei Naționale Române din Iași vor răsuna armonii savuroase și ritmuri impresionante, care satisfac cele mai rafinate gusturi.
Pregătiți-vă să fiți fermecați de muzicieni de talie mondială, din elita scenei germane de jazz, și de artiști români talentați care te vor transpune pe un tărâm magic, plin de fantezie.
 
𝗝𝗨𝗟𝗜𝗔𝗡 & 𝗥𝗢𝗠𝗔𝗡 𝗪𝗔𝗦𝗦𝗘𝗥𝗙𝗨𝗛𝗥 𝗙𝗲𝗮𝘁. 𝗝𝗢̈𝗥𝗚 𝗕𝗥𝗜𝗡𝗞𝗠𝗔𝗡𝗡
𝗝𝘂𝗹𝗶𝗮𝗻 𝗪𝗮𝘀𝘀𝗲𝗿𝗳𝘂𝗵𝗿 – trompetă, fligorn
𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻 𝗪𝗮𝘀𝘀𝗲𝗿𝗳𝘂𝗵𝗿 – pian
𝗝𝗼̈𝗿𝗴 𝗕𝗿𝗶𝗻𝗸𝗺𝗮𝗻𝗻 – violoncel
 
JULIAN & ROMAN WASSERFUHR sunt considerați un fenomen excepțional pe scena jazz-ului german și internațional. După 7 albume de succes și colaborări în diverse proiecte cu muzicieni de marcă precum Nils Landgren, Lars Danielsson, Magnus Lindgren, Anders Kjellberg, Julian & Roman Wasserfuhr sunt acum printre cei mai renumiți muzicieni de jazz din Germania și din lume, Julian fiind considerat încă din adolescență cel mai talentat trompetist de la Till Brönner încoace. În 2013, Julian & Roman Wasserfuhr, împreună cu DJ-ii Blank & Jones, au primit prestigiosul German Jazz Award in Gold din partea Federal Association of the Music Industry pentru albumul RELAX.
 
Cu albumul de debut “Remember Chet” (2006), un omagiu adus regretatului și marelui trompetist Chet Baker, cei doi frați au scris primul capitol din cariera lor impresionantă, la vârsta de 17, respectiv 20 de ani. Albumul a atras aprecieri considerabile din partea criticilor. „Die Zeit” a găsit muzica lor „uimitor de neobișnuită”, „Süddeutsche Zeitung” a atestat „tonul magic” al lui Julian Wasserfuhr, iar din partea publicului larg au primit răspunsuri entuziaste.
 
𝙅𝙪𝙡𝙞𝙖𝙣 𝙒𝙖𝙨𝙨𝙚𝙧𝙛𝙪𝙝𝙧 a început să cânte la trompetă de la vârsta de 7 ani, iar la 11 ani câștigă Concursul de jazz pentru tineret din Renania de Nord-Westfalia, fiind cel mai tânăr participant. La 16 ani devine cel mai tânăr student care a studiat trompeta de jazz la Universitatea de Muzică din Köln, sub conducerea lui Andy Haderer . În 2004 primește premiul Yamaha Trumpet Contest 2004 și câștigă o bursă la celebrul Berklee College of Music din Boston. Împreună cu Roman, fratele său, pianist, formează o echipă simbiotică, de nedespărțit.
 
La fel ca Julian, 𝙍𝙤𝙢𝙖𝙣 𝙒𝙖𝙨𝙨𝙚𝙧𝙛𝙪𝙝𝙧 primește lecții clasice de pian și tobe la vârsta de 7 ani. Sub îndrumarea pianistului Matthias Bröde, și-a dezvoltat și mai mult talentul. Mai târziu studiază pianul cu Hubert Nuss și compoziția/aranjamentul jazz cu Frank Reinshagen la Universitatea de Muzică din Köln unde-și încheie studiile cu distincție. Câștigă mai multe competiții naționale și internaționale alături de fratele său și primește o bursă la Berklee College of Music din Boston.
În 2018, Julian & Roman Wasserfuhr înc ep colaborarea cu cunoscutul violoncelist avangardist Jörg Brinkmann și înregistrază albumul “Relaxin’in Ireland”.
𝙅𝙤̈𝙧𝙜 𝘽𝙧𝙞𝙣𝙠𝙢𝙖𝙣𝙣 are o tehnică unică de interpretare, pe care și-a perfecționat-o în timp, pornind de la dorința de a valorifica la maxim și cât mai neconvențional, violoncelul, extinzându-i posibilitățile, folosindu-l ca instrument liric, chitară și bass. De asemenea, Brinkmann utilizează electronica ca o altă paletă de culori într-un mod rafinat și subtil.
 
𝗔𝗟𝗘𝗫 𝗝𝗔𝗫𝗫 𝗤𝗨𝗔𝗥𝗧𝗘𝗧 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗧𝗥𝗜𝗡𝗚𝗦
𝗔𝗹𝗲𝘅𝗮𝗻𝗱𝗿𝘂 𝗛𝘂𝘁̧𝗮𝗻𝘂 – saxophone
𝗟𝘂𝗰𝗶𝗮𝗻 𝗥𝘂𝘀𝘂 – drums
𝗖𝗮̆𝘁𝗮̆𝗹𝗶𝗻 𝗛𝘂𝘁̦𝗮𝗻𝘂 – piano
𝗣𝗮𝘃𝗲𝗹 𝗠𝗮𝗻𝗼𝗹𝗲 – bass
𝗔𝗻𝗱𝗿𝗮 𝗕𝗼𝘁𝗲𝘇 – voce
𝗦𝘁𝗿𝗶𝗻𝗴𝘀 𝗤𝘂𝗮𝗿𝘁𝗲𝘁 format din:
𝗔𝗹𝗲𝘅𝗮𝗻𝗱𝗿𝗮 𝗛𝗼𝗻𝗰𝗶𝘂𝗰 – vioară
𝗟𝗮𝗿𝗶𝘀𝗮 𝗔𝗶𝗹𝗼𝗮𝗲𝗶 – vioară
𝗟𝗮𝘂𝗿𝗮 𝗨𝗻𝗴𝘂𝗿𝗲𝗮𝗻𝘂 – violă
𝗗𝗮𝗻𝗶𝗲𝗹 𝗟𝗲𝗮𝗻𝗰𝗮 – violoncel
 
𝘼𝙡𝙚𝙭𝙖𝙣𝙙𝙧𝙪 𝙃𝙪𝙩̧𝙖𝙣𝙪, alias ALEX JAXX, este este unul dintre cei mai premiați tineri muzicieni de jazz din România, care activează pe scena jazz-ului românesc cu mai multe proiecte. S-a format la şcoala ieşeană de muzică, atât în liceu, cât şi în facultate, avându-și debutul în anul 2007 în grupul “Academic Jazz Group”, la clasa prof. univ. dr. Romeo Cozma. Absolvă programul exchange Erasmus la una din cele mai prestigioase conservatoare de jazz din Olanda, iar în anul 2023 finalizează studiile doctorale ale Facultatății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice – UNAGE Iași, cu distincția “Summa Cum Laude”. Participarea la cursurile de măiestrie susţinute de doi dintre cei mai reprezentativi muzicieni de nivel internaţional, clarinetistul, saxofonistul şi compozitorul Alex Simu, la Rotterdam în Olanda, respectiv saxofonistul, compozitorul şi profesorul Woody Witt, S.U.A., precum și întâlnirile sale cu mari instrumentiști ai lumii, Eric Marienthal, Michael Lington, Michael Mossman, și-au pus amprenta în cariera sa artistică.
 
Împreună cu fratele său 𝘾𝙖̆𝙩𝙖̆𝙡𝙞𝙣 𝙃𝙪𝙩̦𝙖𝙣𝙪, doctorand la Univ. Naținală de Arte „G.Enescu” Iași, 𝙇𝙪𝙘𝙞𝙖𝙣 𝙍𝙪𝙨𝙪 și 𝙋𝙖𝙫𝙚𝙡 𝙈𝙖𝙣𝙤𝙡𝙚, formează un grup nucleu pentru mai multe proiecte muzicale cum ar fi „Smooth Jazz for Lovers”, concert unde au colaborat cu cântăreața de jazz Luiza Zan, sau proiectul „Charlie Parker with Strings” prin care muzicienii își propun să readucă sound-ul unic rezultat din combinația timbrală dintre cvartetul clasic de jazz și orchestra de coarde.
_____________________________
INFORMAȚII UTILE
Evenimentul va începe la ora 19:30 și va avea loc în Sala Operei Naționale Române din Iași
Accesul în sală se face în intervalul orar 19:00 – 19:30.
Biletele se pot achiziționa doar online pe
Filmările, fotografiatul cu aparate profesionale şi folosirea blitz-ului, sunt INTERZISE pe toată durata evenimentului.
_____________________________
Evenimentul este produs de Centrul Cultural German Iasi / Deutsches Kulturzentrum Iasi și FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală, în parteneriat cu Opera Națională Română din Iași, cu sprijinul Goethe-Institut Bucuresti, și al Primăriei Municipiului Iași.
Evenimentul are loc în cadrul activităților „UnderAct 2023 – Program de rezidenţe și mobilitate artistică”, implementat de FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală.